Leksykon
Antyoksydant (przeciwutleniacz)
Związek chemiczny opóźniający proces utleniania. Antyoksydanty występują m.in. w ekstraktach roślinnych i są składnikiem wielu suplementów diety. Są powszechnie uważane za istotny element diety, pomagający opóźniać starzenie oraz zapobiegać chorobom, takim jak nowotwory, czy choroby układu krążenia.
Artemisinina
Ekstrakt z bylicy rocznej (artemisia annua), rośliny stosowanej od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej. Dzięki odkryciu dokonanemu przez nagrodzoną nagrodą Nobla prof. Tu Youyou ekstrakt ten stosuje się z powodzeniem w leczeniu malarii.
Astaksantyna
Silny antyoksydant należący do grupy karotenoidów. Źródłem naturalnej astaksantyny są przede wszystkim organizmy morskie (glony i skorupiaki), stąd głównym producentem wysokiej jakości tego składnika jest Nowa Zelandia. Astaksantyna jest składnikiem wielu preparatów o działaniu antyoksydacyjnym (zarówno mono- jaki i wieloskładnikowych).
ATP
Adenozyno-5′-trifosforan, organiczny związek chemiczny, który dostarcza energię niezbędną w wielu procesach zachodzących w komórkach, jak na przykład reakcja syntezy, skurcze mięśni, czy propagacja impulsów nerwowych.
Babeszjoza
Choroba pasożytnicza występująca u ludzi i zwierząt. Jest wywoływana przez pierwotniaka Babesia microti, które są przenoszone na człowieka poprzez kleszcze z rodzaju Ixodes, te same, które przenoszą wirus kleszczowego zapalenia mózgu oraz krętki boreliozy. Często zakażenie ma przebieg bezobjawowy, do najczęstszych symptomów można zaliczyć gorączkę czy niedokrwistości hemolityczne, objawy podobne do malarii.
Bartoneloza
Choroba zakaźna wywołana przez bakterie z rodzaju Bartonella, przenoszone przez różne owady (komary, pchły czy kleszcze). Najczęściej występującą chorobą spowodowaną przez zakażenie bakteriami Bartonelli jest choroba kociego pazura, ale może przyczynić się do choroby Carriona, gorączki okopowej i wielu innych schorzeń.
Berberyna
Izochinolinowy alkaloid pochodzenia roślinnego, należący do klasy protoberberyn. Berberynę można uzyskać z krzewów z rodziny berberysowatych, jak berberys zwyczajny, czy mahonia pospolita. Berberyna jest stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej w przypadku biegunki bakteryjnej, pasożytów jelitowych czy innych infekcjach bakteryjnych.
Borelioza
Znana również jako choroba z Lyme. Borelioza to choroba zakaźna, wywoływana przez bakterie należące do krętków i przenoszone przez kleszcze. Do objaw powodowanych przez boreliozę należą rumień wędrujący oraz objawy grypopodobne we wczesnym stadium infekcji, nawracające zapalenie stawów, zapalenie nerwów czaszkowych, neuroborelioza, czy zanikowe zapalenie skóry, które może ujawnić się wiele lat po zakażeniu.
Chlorella
Glon z gromady zielenic. Ze względu na twardą ścianę komórkową, musi zostać przetworzona by umożliwić trawienie i wykorzystać właściwości chlorelli. Suplementy diety zawierające chlorellę są stosowane przez osoby mające problemy z funkcjami umysłowymi lub odpornością.
Czarny orzech
Gatunek drzewa występujący naturalnie w Ameryce Północnej, w Polsce rzadko uprawiany. Juglans nigra był stosowany przez rdzennych Amerykan jako środek przeczyszczający i tonik. W medycynie tradycyjnej jest stosowany na zaparcie, artretyzm, bóle głowy lub różnego rodzaju infekcje (pasożytnicze, Candida).
Czepota puszysta (Vilcacora, Uncaria tomentosa, Cat's claw)
Zwane również kocim pazurem, gatunek pnącza pochodzącego z Ameryki Południowej, Środkowej i Karaibów. Przez pokolenia stosowana przez plemiona indiańskie by poprawić odporność organizmu i w przypadkach zaburzeń układu pokarmowego.
Glutation
Antyoksydant występujący w organizmach roślinnych i zwierzęcych oraz w niektórych bakteriach i archeonach. Zawiera trzy aminokwasy: glutaminę, cysteinę i glicynę. Glutation ma wiele funkcji w organizmie, m.in. jest naturalnym przeciwutleniaczem, stymuluje poprawne działanie układu immunologicznego oraz działa detoksykacyjnie.
Hydroksykobalamina (witamina B12)
Naturalna postać witaminy B12, bardzo ważny koenzym w reakcjach metylacji w organizmie. Uczestniczy w wielu procesach, jak wytwarzanie czerwonych ciałek krwi, syntezie kwasów nukleidowych w komórkach, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego oraz pokarmowego.
Kordyceps
Znany również pod nazwą maczużnik chiński (Ophiocordyceps sinensis) jest grzybem z rodziny Ophiocordycipitaceae, rosnącym na wysokości 3000 m do 5000 m n.p.m. w Tybecie. Jest stosowany w tradycyjnej medycynie azjatyckiej przeciwzapalnie, przeciwreumatycznie, w celu wzmocnienia odporności.
Kurkumina
Organiczny związek chemiczny otrzymywany z ekstraktu z ostryżu długiego, który jest stosowany m.in. jako barwnik produktów spożywczych. Obecnie prowadzone są badania nad właściwościami przciwutleniającymi, przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi, antybakteryjnymi i przeciwgrzybiczymi kurkuminy.
Kwas askorbinowy
Witamina C, niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych organiczny związek chemiczny. Jego rola w organizmie człowieka jest bardzo ważna, aktywuje enzymy, ułatwia asymilacja żelaza, utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej, wzmacnia odporność. Jest również przeciwutleniaczem.
Kwas kaprylowy
Organiczny związek chemiczny z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas karpylowy posiada zdolność dezintegracji ścian komórkowych drożdżaków, w szczególności Candida albicans, by umożliwić przywrócenie w układzie trawiennym pożytecznych bakterii. Występuje naturalnie w mleku wielu ssaków oraz w oleju kokosowym czy palmowym.
Kwercetyna
Flawonoid szeroko dostępny w naturze, występuje m.in. w kaparach, szczawiu, głogu czy kwiatach kasztanowca. Kwercetyna jest stosowana przeciwzapalnie, zapobiega syntezie i uwalnianie histaminy. Pełni również rolę silnego przeciwutleniacza.
Liposomy
Są to sferyczne struktury posiadające przynajmniej jedną dwuwarstwę lipidową, które są wypełnione wodą lub wodnym roztworem. Sztucznie wytwarzane liposomy są szeroko stosowane w przemyśle kosmetycznym, a w szczególności farmaceutycznym, gdyż za ich pomocą można dostarczyć do organizmu wymagane substancje, niwelując niszczące efekty układu trawiennego, dostarczając składniki bezpośrednio to komórek i tkanek.
Metylacja
Nieustannie odbywający się w naszym organiźmie proces przekazywania składającej się z 4 atomów grupy CH3. Prawidłowy przebieg tego procesu warunkuje funkcje detoksyfikacji organizmu oraz działanie m.in. układu sercowo-naczyniowego, neurotransmiterów i odporności. Do prawidłowego przebiegu metylacji konieczny jest udział m.in. aktywnego kwasu foliowego, podczas gdy duża część populacji charakteryzuje się zaburzonym procesem przekształcania spożywanego kwasu foliowego w formę aktywną (metylowaną). Zaburzenia te mają podłoże genetyczne i mogą być źródłem wielu problemów zdrowotnych.
Metylokobalamina (witamina B12)
Postać witaminy B12, która zawiera grupę metylową, zamiast cyjankowej lub hydroksylowej i jest jedną z dwóch aktywnych form witaminy B12 występujących w organizmie człowieka. Metylokobalamina jest stosowana w przypadku zaburzeń układu nerwowego.
Protokół Buhnera
Protokół ziołowy stosowany przez chorych na boreliozę, opracowany przez amerykańskiego zielarza Stephena Harroda Buhnera. W protokole główną rolę pełnią rdestowiec ostrokończysty (znany jako rdest japoński), koci pazur, andrografis, Gou teng oraz kolagen. Podstawowy protokół jest wspierany przez Protokół Rozszerzony, dostosowany do poszczególnych objawów.
Protokół Cowdena
protokół ziołowy stosowany przez chorych na boreliozę, opracowany przez dra Williama Lee Cowdena, składający się z 14 podstawowych produktów, zawierających ekstrakty z ziół, enzymy (Serrapeptaza) oraz niezbędne minerały (Magnez). Protokół Cowdena przewiduje stosowanie suplementów przez 9 miesięcy, lecz może być stosowany dłużej.
Resweratrol
Organiczny związek chemiczny występujący naturalnie w skórkach winogron, jagód, czy malin. Ze względu na obecność w skórkach winogron, wina czerwone zawierają stosunkowo dużo naturalnego resweratrolu. Wielu badaczy uważa, że resweratrol może być odpowiedzialny za tzw. francuski paradoks, wysoką średnią życia Francuzów pomimo spożywania dużej ilości wina i niezbyt zdrowej diety.
Serrapeptaza
Enzym proteolityczny pozyskiwany z układu pokarmowego jedwabników, może być uzyskany bezpośrednio z enterobakterii rodzaju Serratia sp. E-15. Przeprowadzone badania mogą sugerować pozytywny wpływ enzymu w przypadku bólu lub stanów zapalnych.
Suplement diety
Środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, pojedynczych lub złożonych, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie, w postaci: kapsułek, tabletek, drażetek i w innych podobnych postaciach, saszetek z proszkiem, ampułek z płynem, butelek z kroplomierzem i w innych podobnych postaciach płynów i proszków przeznaczonych do spożywania w małych, odmierzonych ilościach jednostkowych, z wyłączeniem produktów posiadających właściwości produktu leczniczego w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego.
Szczeć
Roślina z rodziny szczeciowatych, która występuje w obszarach o umiarkowanym klimacie. Ekstrakty z korzenia są powszechnie stosowane we wspomaganiu oczyszczania organizmu z toksyn.
TOA (alkaloidy)
Tetracykliczne alkaloidy oksoindolowe występujące m.in. w ekstraktach czepoty puszystej. Zaburzają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, hamując przy tym działanie alkaloidów POA o korzystnym działaniu immunomodulacyjnym.
Tokoferole I tokotrienole (witamina E)
4 grupy tokoferoli i 4 grupy tokotrienoli tworzą grupę witaminy E, która pełni ważną rolę w organizmie człowieka, jako przeciwutleniacz występujący w komórkach. Niedobór witaminy E może powodować problemy nerwowo-mięśniowe, neurologiczne, albo zaburzenia odporności.
Traganek
Roślina należąca do rodziny bobowatych liczącej ponad 2000 gatunków. Traganek, a w szczególności traganek błoniasty (Astragalus membranaceus), jest od wieków stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej na różne schorzenia związane z układnem nerwowym, odpornościowym oraz endokrynnym.
Transfer Factor
Immunoglobulina przenosząca informację (pamięć) immunologiczną. Pozyskuje się ją najczęściej z colostrum (siary mlecznej) bydła domowego. W zależności od sposobu produkcji i założeń producenta, suplementy zawierające cząsteczki Transfer Factor mogą mieć uniwersalny charakter lub być profilowane pod kątem osób w specyficznej sytuacji zdrowotnej.
Witamina D3
Inaczej cholekalcyferol, to organiczny związek chemiczny z grupy witamin D, który powstaje w wyniku wystawienia skóry na światło słoneczne, ale znajduje się również w drożdżach wątrobie oraz w przetworach rybnych I tranie. Witamina jest niezbędna w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wapna oraz zdrowia i rozwoju kości.